• Door de coronacrisis zijn de straten veel leger dan gebruikelijk. Daardoor is het voor spionnen een stuk ingewikkelder om ongemerkt verdachten te volgen, zegt de baas van de Britse veiligheidsdienst MI5.
  • Maar terroristen kunnen ook veel moeilijker veel slachtoffers maken bij een aanslag, omdat er geen grote groepen mensen op de been zijn.
  • Volgens MI5 is de kans op aanslagen via alternatieve methoden daardoor groter geworden, zoals biologische en chemische aanvallen.

Britse spionnen hebben het moeilijk tijdens de coronapandemie, omdat het lastiger is verdachten te volgen. Dat zei Ken McCallum, het hoofd van de geheime dienst MI5, eerder deze week tijdens een gesprek met journalisten.

“Het is logisch dat het niet eenvoudig is om stiekem verdachte personen te volgen in bijna lege straten”, stelde McCallum.

Hij zei dat terroristen minder makkelijk aanslagen kunnen plegen, omdat er geen grote groepen mensen op de been zijn sinds het begin van de pandemie. Maar hij waarschuwde ook dat de kans op biologische en chemische aanvallen juist groter is geworden door de nieuwe omstandigheden.

Lees ook: Er zijn aanwijzingen dat criminelen liquidaties uitstellen door de coronacrisis – het zo stil op straat dat de pakkans te groot is

McCallum zegt dat MI5 weliswaar kunstmatige intelligentie en andere technologie gebruikt om telefoon- en computerdata door te spitten op zoek naar verdachte foto's en teksten, maar dat veel spionagewerk nog altijd offline plaatsvindt.

"We besteden veel tijd aan het plaatsen van microfoontjes, het volgen van verdachte personen op straat en het ontmoeten van bronnen. Allemaal in de echte wereld."

McCallum onthulde ook dat MI5 een nieuwe taak heeft gekregen tijdens de coronapandemie: het beschermen van Brits vaccinonderzoek. Eerder dit jaar waarschuwde het Britse National Cyber Security Centre dat Russische hackers probeerden onderzoeksgegevens van coronavaccins te stelen van verschillende instituten wereldwijd.

Britse veiligheidsdiensten zeiden dat de groep die bekendstaat onder namen als APT29, Cozy Bear en Dukes "aanhoudend gerichte cyberaanvallen" uitvoert op organisaties die vaccins tegen het coronavirus ontwikkelen in een "kwaadaardige" poging hun onderzoeksgegevens te stelen.

Lees meer over opmerkelijke ontwikkelingen in de coronacrisis: